Hoe ga ik bouwen?

De stof is gekozen. Nu moet ik alleen nog uit dokteren hoe ik de huisjes ga bouwen en een manier vinden om alles netjes op te bergen. Om alle onderdelen netjes en gesorteerd te bewaren tot ze genaaid kunnen worden ga ik deze doos gebruiken. Deze heb ik vorig jaar zelf voorzien van glasmozaïek.

En dan nu hoe ga is die huisjes bouwen. Ik ben een groot fan van paperpiecing. En dan echt het naaien op papier.  Het enige wat me daarvan weerhoudt is dat er dan vier stukken per huisje genaaid moeten worden en het aan elkaar zetten van die verschillende stukken lukt me lang niet altijd netjes.  Een andere mogelijkheid is werken met malletjes en alles netjes met de hand aan elkaar naaien. Dat wordt super netjes, maar kost ook meer tijd.  Dan gaat het me zeker niet lukken om bij te blijven.  En dat is toch zeker wel de bedoeling.

Dit is mijn oplossing. Ik ga paperpiecen, maar ik knip het patroon slechts in twee delen. Voor de onderste helft van het patroon betekent dit dat ik de onderdelen 1 en 2 vast aan elkaar zet voordat ik start. Nu kan ik de hele onderkant als één deel naaien. Voor het dakdeel ga ik de twee technieken combineren. Een deel naai ik op het papier vast. De laatste twee luchtdelen naai ik vervolgens met de hand aan het dak. En dan kan het blok met één naad aan elkaar worden gezet.

Het eerste huis is inmiddels klaar. Voor de foto zal je nog een dagje moeten wachten. Wel wil ik nog even mijn laatste voorbereidingen laten zien. Ik heb zes huisjes op een A4tje  geplakt. Zo kan ik ze makkelijker kopiëren. De oplettende lezer heeft wellicht opgemerkt dat mijn huisjes in spiegelbeeld staan, als ze klaar zijn. Ik weet en vind het teveel gedoe om ze te veranderen. Bovendien is mijn quilt lekker net iets anders dan alle andere versies.

Alles is klaar voor 2012. Allemaal een goede jaarwisseling en tot volgend jaar.

Groetjes Helma

2 gedachten aan “Hoe ga ik bouwen?”

  1. Jaja, je hebt het keurig uitgedokterd. Ik doe ze helmaal met foudation (paper)piecing en knip het patron toch in 4-ren. Mijn huisjes komen net als de jouwe keurig in spigelbeeld. Ik ben benieuwd welke vaste waarden je telkens terug laat komen..

  2. Dat zinnetje bevalt mij wel: Lekker net iets anders. 😉
    Net ff je eigen draai er aan geven. Net ff anders. Dat klinkt mij als muziek in de oren.

    Ook de manier die je uitgedacht hebt klinkt praktisch. Bedankt voor de tip!

Reacties zijn gesloten.