Verdubbeling.

En toen waren mijn sokken met kralen klaar. Ik kan gelukkig wel breien met mijn verwonde duim.

Tracey vroeg bij het vorige bericht over deze sokken naar de kleur van de kralen. Het zijn de rode kralen uit een roze/rode mix. Ik vond namelijk dat het wel mocht opvallen, als ik al die moeite nemen om kralen toe te voegen, zou onzichtbaarheid onwenselijk zijn. Op de foto zie je zowel de mix als de rest rode kralen. Verder heb ik eerst met behulp van dental floss de kralen op de breigaren geplaatst, de haaknaald die ik later aanschafte bevalt me beter.

Het viel mij nu pas op dat de sokken op de foto bijna wit lijken, daarom deze foto. Rechts echt wit en links het garen van de sokken.

Groetjes Helma

Golden snitch.

Het inbreien van de rij met de Golden Snitch heb ik met een voor mij nieuwe techniek gedaan. Het heet Jacquard ladderback. Het doel is meer rek in het breiwerk, zodat het verschil tussen niet en wel ingebreide stukken minder is. Bovendien wil ik deze techniek ook op de uitgehaalde sokken uitproberen. Ik voel gelijk verschil tussen de eerste en de tweede rij met inbreiwerk.

Kralen.

Het is denk ik bijna twee jaar terug dat ik begon met een sok waarin ik kralen wilde verwerken. De eerste versie heb ik uitgehaald nadat ik het been bijna klaar had. De tweede versie lag in een zakje te wachten op mijn aandacht. Na het passen, bleek dat ik nog 5 toeren moest doen om daarna de hiel te starten. Eerst maar even een foto van het been.

Na de hiel geen kralen meer, anders kan ik de sokken niet in schoenen dragen. Het schiet al lekker op met de voet. Op naar de teen.

Groetjes Helma

Teleurstellend.

Soms gaat het niet zoals je verwacht. Het is me gelukt de eerste geheime sok af te maken.

De ontvanger weet er nog steeds niets van, maar ik heb een paar andere de eerste sok laten passen. En dat leverde een probleem op. Zelfs toen ik een groot gedeelte had uitgehaald, bleek het been van de sok te krap. Daarom kan ik nu bijna weer opnieuw beginnen. Zo ziet mijn sok er nu uit.

Groetjes Helma

Afwerking.

Toen ik mijn Winterlight shawl liet, vertelde ik dat ik niet de afwerkingstechniek van de ontwerper volgde omdat ik dat niet genoeg vond met de gladde garens waarin ik de sjaal heb gebreid. Hieronder zie je het filmpje waarin Steven West zijn manier van afwerken uitlegt.

Ik vind het met mijn gladdere garen belangrijk dat de afwerking niet alleen van links naar rechts in het werk wordt verweven, maar ook de andere kant op. Ik heb een foto gemaakt, van de achterzijde, dan kan je zien hoe het er uit eindelijk uit ziet.

Josephine ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord.

Groetjes Helma

Eindelijk.

Soms zit je tegen iets aan te hikken, maar als je dan vooruit komt, denk je waarom heb ik zolang gewacht. Ik heb altijd dat ik orde wil scheppen in mijn hobby chaos. Deze keer ben ik bij mijn bureau begonnen en dat heeft eindelijk voor vordering gezorgd. Ik kan alleen hier geen foto’s plaatsen, omdat er nu eerder meer chaos lijkt te zijn, vooral als je niet weet hoe het was, en wat het doel is. Als ik echt tevreden ben over het eindresultaat van mijn schoonmaakactie, zal ik foto’s van het resultaat delen.

Om jullie toch iets te showen, de twee sokkenprojectzakjes die ik regelmatig open als ik even pauzeer met het opruimen. In de ene de geheime sok, de andere bevat chevronsok in het gestreepte garen. Weten jullie in welke zak wat zit?

Groetjes Helma

Laatste loodjes.

Het is gelukt het laatste stuk van het afkanten van de sjaal ging razend snel. Daarna was het nog wel een werkje om alle draadjes netjes weg te werken. Hoewel de techniek van Steven West een hoop werk scheelt, wil ik ze netter wegwerken dan met zijn techniek kan, ook omdat ik niet met wol werk, zoals hij.

Ik heb nog geen foto dat ik de sjaal draag, maar zo ziet hij er liggend uit.

Groetjes Helma

Binnen.

Vrijdag bij thuiskomst kwam ik er achter dat ik niet nog een extra bolletjes garen voor mijn WInterlight shawl had liggen. Die dag gelijk een bestelling bij Wolhalla geplaatst. Vandaag stond de bezorger met een doosje op de stoep.

Netjes ingepakt, het bolletje dat ik nodig heb en ook nog een paar extra, tenslotte komt sockmadness eraan. Op de andere kant van het kaartje een mooie tekst.

Groetjes Helma

Lege naalden.

Nu sockmadness nadert is het zaak om wat naalden leeg te maken. Eerste sok waar ik mee bezig ben, heeft wat op start problemen. Ik was net iets voorbij de boord, toen ik er achter kwam dat ik te weinig steken opgezet had. Uithalen dus en opnieuw beginnen. Het begin van de tweede sok is er.

Ik ga het afwisselen met het inbreien van deze geheime sok. Het is lastig hier bij kunstlicht aan te werken, dus dit doe ik overdag.

Groetjes Helma

Testen.

Het begin van een nieuw project is altijd testen of je naalddikte het gewenste aantal steken per centimeter oplevert. Voor mijn nieuwe grote breiwerk, heb ik drie keer een begin gemaakt, dat steeds te groot was, eer ik de goede naalddikte te pakken had. Het is ook de eerste keer dat ik een trui van de nek, naar beneden ga breien. SPANNEND. De boord is klaar en er is een begin met het inbreien, maar ik ben al een paar keer bezig geweest met achteruitwerken, omdat het patroon voor 10 is geschreven, is het goed lezen een ware kunst.

Groetjes Helma

Al bijna…

Nog een nachtje en dan gaan we alweer naar huis. De midweek is omgevlogen. Miems heeft haar boek uitgelezen. Haar quilt wordt voorzien van een rand. Het was even puzzelen, maar nu is er een plan.

En zo is het begin.

Verder heeft ze nog een stukje aan haar sok gebreid.

Bep is lekker opgeschoten met haar borduurwerk. Ze krijgt iedere week twee nieuwe blokken. Ze is later met dit project gestart, maar heeft het inmiddels bijna ingelopen, er liggen op dit moment nog vier blokjes op haar te wachten, tot de nieuwe komen.

De quilt voor Soof is zo goed als klaar. de stof voor de hoeken is ook gesneden, maar wordt eerste met stijfsel bewerkt, omdat er voor gekozen is de plaatjes op recht te zetten. Hierdoor is de buitenrand schuin van draad en is de stijfsel nodig, maar dit hadden we geen van alle bij ons, dus dat komt later.

Tot slot heeft Bep ook nog het eerste blokje van haar Cristal star genaaid.

Ikzelf heb net mijn hiberknitalong sjaal niet af kunnen maken, omdat ik garen tekort kwam. Nu maar duimen dat ik thuis nog een extra bolletje heb.

De puzzel is klaar, maar die laat ik niet zien, omdat ik de verrassing voor andere niet wil verpesten. De vinexwijk is uitgebreid met 26 huizen. De teller staat nu op 160 woningen.

Groetjes Helma

Een hoopje.

Voor ik laat zien hoever ik ben, even een plaatje van mijn breiwerk zoals ik het oppak om aan te gaan werken.

De laatste rand vordert ondertussen goed. Het rood en petrol worden nog herhaalt en dan is het tijd om af te kanten.

Voor de liefhebbers van getallen, nog een paar nummers. Ik moet nog 12 toeren als ik dit schrijf. De laatste toer zal 695 steken bevatten, tot ik daar ben moet ik steeds 1 steek meerdere. De eerste toer die ik nu ga breien bevat dus 684 steken als ik klaar ben. Al met al nog even doorzetten.

Groetjes Helma

Te gek.

Na de tweede rij bobbels, komt de laatste rand. De eerste toer vraagt om een grote vermeerdering van het aantal steken. Nu zitten er ruim 650 steken op de naalden. Voor de foto lukt het niet om de sjaal echt uit te leggen. Daarom slechts een stukje, maar wel netjes plat.

Als ik het patroon helemaal volg zijn het nog 34 toeren, maar ja voor je alle steken gebreid heb, ben je wel even bezig.

Groetjes Helma