Uit eigen tuin.

De tuin bevat allerlei struiken en planten waar diverse bessen aan groeien. Per soort is het geen grote hoeveelheid.

IMG_3196

Daarom heb ik alles bij elkaar in een pan gegooid. Even wegen en dan de juiste hoeveelheid geleisuiker toevoegen.

IMG_3197

Na verhitting en het gebruik van de staafnixer is het resultaat een heerlijke vier rode vruchtenjam. Voor het gemak heb ik een weckpot gebruikt om de jam na het koken in te doen. Veel te groot,maar dat betekent alleen maar dat we hem gelijk gaan opmaken. Lekker op brood of in de yoghurt.

IMG_3198

Groetjes Helma.

Alweer voorbij.

De laatste dag dat Sara hier is, hebben we geprobeerd soezen te bakken. We hebben netjes de instructie op het pak gevolgd, maar helaas was dit het resultaat.

IMG_2589

Gelukkig zijn de croissantjes beter uit de oven gekomen.

IMG_2590

In de middag eerst lekker zwemmen, daarna is het laatste stukje aan dit kunstwerkje gekleurd. En hebben we nog een laatste potje Catan gespeeld. Na het eten was het tijd om weer naar huis te gaan. Tot de volgende keer….

IMG_2593

Groetjes Helma

Etentje

Zaterdag was het zover. Als cadeau aan mijn oudste broer die recent 50 is geworden, aten we als broers en zussen met elkaar. Van de borrel vooraf geen foto. Wel van het voorgerecht. Ik had het recept uitgekozen. Salade met avocado, roquefort, peer en macadamianoten.

IMG_2519

Hierna volgde Cote de Boeuf.

IMG_2520

En we sloten af met een kaasdessert.

IMG_2521

Hoewel er volgde daarna nog koffie en thee met Noga. Het was een heerlijke avond. Goed gezelschap en ondertussen smikkelen wat wil een mens nog meer.

Groetjes Helma

Hemels….

Het was weer zo verder. Het Hemelse modder diner dat Marrigje, Theo en ik afwisselend organiseren. Theo was aan de beurt, maar heeft vooral Katja ondersteund waardoor zij heerlijke gerechten op tafel kon toveren. We starten met een rilette van zwijn met champagne.

IMG_2037

Hierna volgde het voorgerecht van kalfstartare met gepocheerd ei, dragonmayonaise en zelf ingelegde groentes.

IMG_2038

Als hoofdgerecht volgde een hertenbiefstuk met krokante korst, pastinaak puree en gegrilde pastinaak.

IMG_2039

De maaltijd werd afgerond met een heerlijke vijgentaart met vijgenchutney, crème en zelfgemaakte lavendelijs.

IMG_2041

De door Theo uitgezochte bijpassende wijnen maakte het geheel compleet. Al met al een geslaagde avond. Op naar volgend jaar.

Groetjes Helma

Sinds gisteren….

Gister kwamen in de loop van de dag Liza en Frederiek logeren. Dat betekende dat we onder andere naar de speeltuin zijn geweest en ook nu moesten er weer koekjes worden gebakken. Deze keer niet alleen met letters, maar ook met M&M’s

IMG_1815

Vanmorgen samen naar de bakker, de supermarkt waar ze binnen in het klimrek zich prima vermaakte tot we naar de kassa moesten. ’s middags cake bakken. Nou ja, het zijn eigenlijk tulbanden. De minivariant hadden ze tussen alle pannetjes enzovoort gevonden. Omdat de dames niet wisten wat een tulband was, moesten we die natuurlijk gaan maken.

IMG_1830

Na boekjes lezen, het pannenkoekenspel en nog veel meer was het tijd voor het avondeten. Bloempannenkoeken met chocoladeschuddebuikjes. Wat wil een kind nog meer.

IMG_1836

Groetjes Helma

Testen en proeven.

Iemand in mijn omgeving was verrast met een soupmaker. Het leek haar een uitdaging om het aparaat te gebruiken, dus zijn we samen aan de slag gegaan. Alle ingrediënten werden in het juiste formaat en hoeveelheid in de kan gedaan. Vervolgens werd de deksel geplaatst en het juiste programma gekozen. De keuze was tussen Glad, half glad en met stukjes. Of zoals in het engels Smooth, half smooth, chunky. Hij kan ook alleen mengen, maar wij wilde soep. Na 25 minuten, waarin het apparaat soms stil, soms duidelijk aanwezig was, ging er een belletje af. Het advies was om de soep gelijk uit de kan te verwijderen om aan koeken aan de bodem te voorkomen, dus er stond een schaal klaar.
Dit was het resultaat. Een heerlijk wortel-koriandersoepje.

Groetjes Helma

Het hemelse modder Diner

Even een korte uitleg over het ontstaan van dit jaarlijks terugkerend diner. In augustus 2010 gingen Marrigje, Theo en ik een hapje eten in het restaurant de Hemelse modder. Daar kochten we toen het kookboek van de koks. Sinds dien rouleert het boek. De ontvanger heeft een jaar de tijd om de andere twee uit te nodigen voor een drie-gangen menu gekookt uit het boek. Dit is inmiddels het negende diner. Het begon met een hapje en een drankje vooraf.

Daarna werd de tafel leeg gemaakt en netjes gedekt voor het eerste voorgerecht.

Het glaswerk ontbreekt nog op de foto. En hier nog een foto van het bord. Kippenleverbonbons met gemengde salade.

Hier volgde het tweede voorgerecht van Hamterrrine met Piccalilly en een stukje brood.

Het hoofdgerecht is een zuurkoolterrine. Eerst maar een foto voordat we hem uit de vorm halen.

Ondertussen suddert de ui-cranberrycompote rustig verder.

En zo lag het uiteindelijk op het bord. Het smaakte heerlijk.

Na het hoofdgerecht moest er hoog nodig een pauze ingelast worden. Die werd onder andere hiermee gevuld.

Het eindigde met een honingpoeverij met het dessert Dennenhoningparfait mt pistiachenootjes. Ik heb uiteindelijk de boshoning in het dessertgebruikt. Dit was het resultaat.

Een geslaagde avond.

Groetjes Helma