Hoe ga ik bouwen?

De stof is gekozen. Nu moet ik alleen nog uit dokteren hoe ik de huisjes ga bouwen en een manier vinden om alles netjes op te bergen. Om alle onderdelen netjes en gesorteerd te bewaren tot ze genaaid kunnen worden ga ik deze doos gebruiken. Deze heb ik vorig jaar zelf voorzien van glasmozaïek.

En dan nu hoe ga is die huisjes bouwen. Ik ben een groot fan van paperpiecing. En dan echt het naaien op papier.  Het enige wat me daarvan weerhoudt is dat er dan vier stukken per huisje genaaid moeten worden en het aan elkaar zetten van die verschillende stukken lukt me lang niet altijd netjes.  Een andere mogelijkheid is werken met malletjes en alles netjes met de hand aan elkaar naaien. Dat wordt super netjes, maar kost ook meer tijd.  Dan gaat het me zeker niet lukken om bij te blijven.  En dat is toch zeker wel de bedoeling.

Dit is mijn oplossing. Ik ga paperpiecen, maar ik knip het patroon slechts in twee delen. Voor de onderste helft van het patroon betekent dit dat ik de onderdelen 1 en 2 vast aan elkaar zet voordat ik start. Nu kan ik de hele onderkant als één deel naaien. Voor het dakdeel ga ik de twee technieken combineren. Een deel naai ik op het papier vast. De laatste twee luchtdelen naai ik vervolgens met de hand aan het dak. En dan kan het blok met één naad aan elkaar worden gezet.

Het eerste huis is inmiddels klaar. Voor de foto zal je nog een dagje moeten wachten. Wel wil ik nog even mijn laatste voorbereidingen laten zien. Ik heb zes huisjes op een A4tje  geplakt. Zo kan ik ze makkelijker kopiëren. De oplettende lezer heeft wellicht opgemerkt dat mijn huisjes in spiegelbeeld staan, als ze klaar zijn. Ik weet en vind het teveel gedoe om ze te veranderen. Bovendien is mijn quilt lekker net iets anders dan alle andere versies.

Alles is klaar voor 2012. Allemaal een goede jaarwisseling en tot volgend jaar.

Groetjes Helma

Een jaar in Affo’s

Bij verschillende andere blog zag is een overzicht langs komen van alle gemaakte quilts. Al nadenken kwam ik tot de conclusie dat ik ook wel een paar quilts heb afgemaakt dit jaar, maar ik had geen idee hoeveel. Met behulp  van mijn blog kon ik vrij makkelijk een lijstje maken.

De quilts:

  1. Crystal Star
  2. Strips and Curves
  3. Crown of thorns
  4. Costa Rica Cartwheel
  5. Oneblockwonder
  6. Log Cabin with a twist
  7. Dubbelzijdige quilt Roosjerood
  8. Waarom koop ik stof?

Verder nog  twee organizers, een laptoptas, de driehoekjes tas en drie blokjestassen. Een Ipadhoes, twee multomaphoesen en vier etui’s. Een paar pannenlappen, 2 naaldenmapjes en een rood jasje.  20 schildpadden en 20 vogeltjes, dit gelukkig samen met Miems. En tot slot ruim 10 sjaaltjes waar ik er negen zelf van heb gehouden.

Nu ik alles op een rijtje zet, is het toch meer dan ik dacht. Zeker omdat ik hier alleen die dingen heb vermeld die helemaal klaar zijn. Het afgelopen jaar heb ik ook nog aan andere projecten gewerkt, maar die zijn nog niet klaar. Hier een collage van bijna alle Affo’s van dit jaar.

Groetjes Helma

Ook een huisje

Het is gelukt om het laatste blok van de Christmas Fun BOM af te maken. En dit is een blok met een gezellig huisje geworden. Nu moeten de sterren nog genaaid worden en dan kan de quilt in elkaar, maar dat kan nog wel even wachten. Ten slotte duurt het nog wel even voordat het kerst is.  Hier een foto van mijn kersthuis.

Groetjes Helma